Wat betekent trimmen
Trimmen is de verzamelnaam voor de verzorging van hondenvachten.
Honden hebben verschillende vachtsoorten en dus heeft elke vachtsoort zijn eigen trimtechniek. Plukken, scheren, knippen en effileren. Wij beschikken over een jarenlange uitgebreide dosis theoretische en praktische vakkennis van alle aspecten van de hondenvacht en de huid.
Uitgebreide informatie
Hieronder vindt u uitgebreide informatie over de mogelijke behandelingen. Klik op het onderwerp voor meer informatie.
Het prijskaartje hangt af van de tijd die wordt besteed aan uw hond.
De meeste trimmers hanteren een uurtarief. Hoe lang we bezig zijn met een hond hangt af van een aantal aspecten.
- Hoe groot of klein is de hond?
- Heeft de vacht wel of geen klitten?
- In model of kaal?
- Plukken, knippen of scheren?
- Werkt de hond mee tijdens de behandeling of staat hij/zij constant te draaien en/of probeert deze steeds weer de borstel of de schaar uit de handen van de hondentrimmer te halen.
Dit zijn allemaal zaken waarmee we rekening moeten houden bij de prijsbepaling. Een hond die erg veel klitten in de vacht heeft en helemaal uitgekamd moet worden kost veel meer tijd dan een hond die een paar kleine klitten heeft en uitgekamd moet worden. Zo is elke hond uniek met zijn eigen prijs.
Voor alle honden geldt dat ze in principe volgens de rasstandaard getrimd worden, maar de eigenaar kan mede bepalen hoe de hond eruit moet komen te zien. Alleen worden plukhonden bij ons niet geschoren of geknipt.
Plukken
Bouviers, Schnauzers, Airdale Terriër, Fox Terriër en de West Highland White Terriër en een heleboel andere Terriër rassen en alle overige ruwharige honden met vergelijkbare vachten worden geplukt. De bovenste dode haarlaag wordt dan met wortel en al met de hand verwijderd zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Als hij 2 x per jaar komt loopt hij in zijn ondervacht. Als hij 4 x per jaar zou komen dan kun je hem in een zogenaamde stripvacht zetten. Hij loopt er dan niet zo kort bij, maar dat is een keuze van de eigenaar.
Gaat men een plukhond scheren dan blijft het oude haar in het haarzakje zitten.
Het groeipunt is er afgeknipt/geschoren, waardoor de kiem in het haarzakje een seintje krijgt dat het haar nog niet de goede lengte heeft waardoor het weer wil gaan groeien. Maar omdat het eigenlijk dood haar is wat is ingekort krijgt het ook niet meer voldoende voeding. Waardoor een dun soort wolhaar zich gaat ontwikkelen. Er zit ook minder pigment in waardoor de kleur ook fletser wordt. Deze honden hebben een zachte wollige vacht die niet mooi glanst.
Of een hond er mooi uitziet is altijd een kwestie van smaak en daar valt niet over te twisten.
Maar of de hond er last van krijgt is wel heel belangrijk. Het dode haar wat in de haar zakjes zit gaat jeuken en de hond begint zich te krabben. Is hij op dat moment helemaal kort geschoren dan zal hij zichzelf gaan beschadigen omdat er geen beschermende vacht meer opzit.
De laatste jaren ga je steeds meer honden zien met huidproblemen daar is voeding maar zeker ook slecht trimmen een onderdeel van.
Zorg dat u goed geïnformeerd wordt en denk zelf ook goed na. Laat niet het goedkoopste tellen, want ook hier is goedkoop duurkoop! Een plukvacht scheren gaat sneller dan helemaal met de hand plukken. Kwaliteit gaat bij mij nog steeds boven kwantiteit. Ook het welzijn van de hond staat bij mij hoog aangeschreven.
Het duurt ongeveer 2 jaar voor een geschoren vacht zich weer hersteld heeft, dat zijn ca. 4 grote plukbeurten. Het is dus gemakkelijker een vacht te verprutsen dan te herstellen en in sommige gevallen is de vacht niet eens meer helemaal te herstellen.
Het is dus belangrijk om een vacht goed te kunnen herkennen. Ook nadat hij verprutst is.
De eerste keer kan eventueel al als de hond 3 maanden is.
Strippen
In plaats van 2 x per jaar kort plukken is het mogelijk om de hond 4 maal per jaar te plukken, waardoor hij in een korte harde bovenvacht blijft lopen waardoor hij er altijd goed verzorgt bijloopt en wat ik persoonlijk veel mooier vind dan alles eraf plukken.
Je krijgt de eerste keer nog niet het verwachte resultaat omdat eerst de ene helft van de vacht verwijderd wordt en 3 maanden later wordt dan de andere helft verwijderd. Dan zit er weer een nieuwe vacht onder waar de eerste keer het haar eruit geplukt is.
Begint men direct met een pup om de 3 maanden te plukken dan zal het sneller lukken om hem in een stripvacht te krijgen.
Tegenwoordig gaan de meeste plukhonden in stripvacht. Deze techniek is bij alle plukhonden in principe toe te passen.
Knippen en/of scheren
Welke hond mag je knippen / scheren?
Bij deze mannier van trimmen wordt de vacht alleen ingekort. Het enige verschil tussen scheren en knippen is de lengte van de vacht wat je laat staan.
Over het algemeen verharen deze vachten niet. Ze groeien alleen erg lang door zodat het voor de eigenaar bijna niet meer goed te onderhouden is en de vacht gaat klitten of nog erger gaat vervilten. Meestal gebeurt dit om de 3 maanden.
Maar hier is ook een marge in, afhankelijk wat de eigenaar wil en op wat voor lengte de hond wordt gemodelleerd. Dit varieert van om de 6 week tot 1 x per 3 maanden.
Het belangrijkste is dat de hond geen last van de vacht krijgt.
De Maltezer en de Yorkshire Terriër zijn eigenlijk ook geen kniphonden. Volgens de rasstandaard horen ze lange vachten te hebben. Naar mijn mening kies je niet voor niets voor een langharige hond dus zul je hem ook goed moeten borstelen en kammen dan hoeft hij ook niet kort gezet te worden en kan hij blijven zoals het hoort.
Uitdunnen en effileren
Het uitdunnen of effileren wordt gebruikt om het reguleren en modelleren van te overvloedig haar.
Deze manier van trimmen wordt het meest op spaniëls en spaniëlachtige vachten gebruikt.
Wassen en Föhnen
Kortharige honden worden soms alleen gewassen en geföhnd om de overtollige haren te verwijderen, vooral in een rui periode. Een langharige hond kan echter zelden alleen gewassen worden, omdat het haar na de wasbeurt klitvrij moet zijn. Meestal worden deze honden eerst uitgeborsteld of gekamd voordat zij in bad gaan. Hierna worden de honden geföhnd.
Kammen
Er zijn ook genoeg honden die alleen voor een periodieke borstel en kambeurt komen. Ook zeker voor te ontwollen. Ze worden dan volledig uitgeborsteld en eventuele klitten worden verwijderd. Als extra service wordt indien nodig haar voor de ogen weggehaald en voeten geknipt.
Nagels knippen:
Als een hond te lange nagels heeft, is het raadzaam deze te laten knippen.
Soms kun je merken dat bij honden met witte doorzichtige nagels, je een rood of roze gedeelte ziet, dit is het leven, alles wat langer is kan eraf geknipt worden. Bij zwarte nagels is dit iets moeilijker waar te nemen, maar je kunt het wel herkennen. Voor het getraind oog van de hondentrimmer is aan de buitenkant een soort schilferige rand te zien, die aangeeft waar het leven ophoud.
Anaalzakjes uitknijpen:
Elke hond heeft twee anaalzakjes rondom de anus. Hierin bevind zich een onaangenaam ruikende stof en dient om eventuele belagers af te schrikken. Maar omdat onze hond weinig of geen natuurlijke vijanden meer heeft kunnen de afweerklieren te weinig leeggemaakt worden. Er ontstaat dan een verstopping, waardoor uw hond een ontsteking kan krijgen. Als uw hond "sleetje rijdt" is het zeer waarschijnlijk dat de anaalzakjes overvol zitten. Deze kunnen dan door een dierenarts of hondentrimmer leeggemaakt worden. Maar alleen als het echt noodzakelijk is.
Oren schoonmaken:
Overtollige haargroei wordt verwijderd, zodat uw hond geen ontsteking in de oren kan krijgen.
Tanden schoonmaken:
Dat gaat niet bij elke hond even gemakkelijk.
Het dier moet toestaan dit te doen. Bij een hond met een heel slecht gebit, is het raadzaam om het gebit van de hond bij de dierenarts onder narcose schoon te laten maken.
De hondentrimmer kan vaak meteen waarnemen hoe het gesteld is met de gezondheid van uw hond. Dit is vaak aan de vacht en de huid te zien. Ook het gedrag van de hond is vaak een gevolg van een ziekte of pijn en soms ook een nare ervaring. Een goede hondentrimmer probeert altijd zo veel mogelijk kennis op te doen om u goed te kunnen adviseren over de gezondheid van uw hond. Wij zijn niet bevoegd om een diagnose vast te stellen, maar goed houdt ook in een verwijzing naar de dierenarts.
Waar moet u op letten als u zelf de vachtverzorging van uw hond doet?
- Zet hem op een tafel met antislip ondergrond en maak voor uzelf een kam/borstelvolgorde, zodat u geen plekken kunt vergeten zoals oksels, achter de oren en liezen. Het gemakkelijkste is om hem te leren op zijn zij te laten liggen.
- Borstel tegen de haren in laagje voor laagje en met de kam met de haargroeirichting mee. Komt u met de kam er niet goed doorheen dan heeft u niet goed geborsteld. De kam moet na het borstelen gemakkelijk door de vacht heen gaan zonder dat de kam blijft hangen in de vacht.
- Borstel en kam altijd voorzichtig, hard en ruw borstelen beschadigd de huid.
- Kijk altijd even de oren na op oorsmeer en overtollig haar.
- Voel altijd even tussen de tenen of daar geen ongeregeldheden zitten die ontstekingen kunnen veroorzaken.
- Kijk de nagels na of deze niet te lang zijn en of gebroken/gespleten. Vergeet daarbij niet het duimpje dat aan de binnenkant van de poot zit. Sommige honden hebben ze ook aan de achterpoten zitten.
- Zorg dat uw hond de vachtverzorging leuk vind, dat scheelt een hoop hang en trekwerk. Verwen hem zo nu en dan eens met iets lekkers, een lief woordje of een aai over zijn bol.
- Wanneer u klaar bent met de verzorging en hij heeft het goed gedaan beloon de hond dan uitbundig.
- Tot slot lukt het, om wat voor reden dan ook, niet om de vacht van uw hond te verzorgen wacht dan niet te lang met het inschakelen van hulp van een goede trimster. Veel mensen schamen zich ervoor, dat ze moeten toegeven dat de vachtverzorging tegenvalt. Hiervoor hoeft u zich niet te schamen. Meestal is het onkunde of onwetendheid. U moet zich pas gaan schamen als u niets doet en de hond ondertussen verpieterd onder een verwaarloosde vacht. Wij zijn er ook voor om u te helpen en te adviseren want het moet niet zo zijn dat het een lijdensweg wordt voor uw hond om naar de trimsalon te gaan.
Tevens… hoe langer u wacht hoe hoger de kosten worden van een trimbeurt.